Børn og oplevelsesgaver

Fredag fik vores ældste datter sidste del af sin fødselsdagsgave (den første – fundet brugt på Reshopper – fik hun på selve dagen): nemlig en tur i Tivoli.

Vi forsøger at vise hende, at gaver kan være andet end ting. At de kan være oplevelser, vi glæder os til og også over længe efter. Udover at en oplevelse sammen er i tråd med, hvad vi ellers ønsker at give hende – vores tid – så ønsker vi heller ikke, at hun og hendes søster absolut skal have en forventning om, at fødselsdag og jul er lig med store mængder af nye ting.

Vi vil gerne gå foran og lære dem, at det ikke handler om at købe hovedløst ind – heller ikke, når det er fødselsdag eller jul. De spejler sig i os, så hvis de ser os købe lystigt ind af ting, så vil det også være de forbrugsvaner, vi giver dem med videre. Giver vi derimod oplevelser eller andet, der opfordrer til nærvær og glæde, så vil de forhåbentlig også tage det med sig fremover.

Der er absolut ikke noget galt med at ønske sig en ting rigtig meget, det gør vi som voksne også engang imellem. Men i alt det, jeg gør, ligger der dybest set et ønske om at lade mine børn bevare en glæde ved at passe på sig selv, passe på andre og passe på jorden. Jeg tror, de ting hænger sammen. Naturen er i os, og hvis vi ikke har lukket ned for den, så ønsker vi at passe på den. Det gør vi fx ved ikke at forbruge i ét væk.

Min datter, der heldigvis finder stor glæde i naturen og gerne vil passe på den, var ellevild over sin tur i Tivoli. Hun har stadig sit turpas om håndleddet og nogle af hendes sidste ord, inden hun sov om aftenen, var, at hun gerne ville i Tivoli igen i morgen. Og i overmorgen. Og alle dage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *