Skal vi ødelægge den gode stemning?

“Alle historiske samfundsforandringer har krævet folk, der var villige til at ødelægge den gode stemning”.

Citatet stammer fra en kronik på information.dk, og manden bag ordene er Andreas Lloyd, der blandt andet er aktiv i flere klima-grupper på Facebook. Ordene er blevet hos mig resten af dagen, fordi jeg tænker meget over, hvordan vi kan inspirere flere til en mere bæredygtig livsstil.

Pointen i kronikken er, at hvis vi ønsker forandring i forhold til klimaproblematikken, så må vi lægge vores konfliktskyhed og frygt for ikke at passe ind til side og sige – venligt – fra over for adfærd, der modarbejder den bæredygtige omstilling, vi står overfor. Vi skal altså ødelægge den gode stemning – også, selv om det er ubehageligt for både os selv og for andre.

“Men ubehaget forsvinder ikke, hvis vi lader være”.

I stedet vil det gnave i os, fordi vi ingenting sagde. Fordi, vi ikke stod ved, hvad vi mente, eller fordi vi ikke fik fortalt, hvordan vi vælger at leve og hvorfor.

Det handler ikke om at fordømme og angribe, men taler vi ikke om disse ting, hvordan skal vi så komme videre? Hvordan skal vi kunne inspirere hinanden, samle os og stille krav om mere ambitiøs handling fra politikerne?

Vil der være nogle, der bliver sure over, at vi ødelægger den gode stemning? Synes, at vi er for meget? Trykker ‘unfollow’? Ja, det vil der givetvis – historisk set er kritikere af de herskende systemer eller kulturer blevet mødt med latter, hån og det, der var værre. Men hvad er alternativet? At vi skal leve med et voksende ubehag i takt med, at den politiske kurs tvinger både mennesker og natur i knæ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *