At jonglere børn og revolution

Her ser du mine døtre og mig. Vi ligger i vores seng (på 280 cm), og far er på arbejde, fortalte min datter på fem år, der har tegnet tegningen. Mellem min ene datter og mig ligger min telefon.

At min telefon har fået så central en plads, giver et stik af dårlig samvittighed i mig. Ligesom jeg mærker det stik, når jeg ligger i skæret fra telefonens blå lys i de tidlige morgentimer, og min datter pludselig siger “hej mor”. Jeg vil for alt i verden ikke have, at den telefon skal stjæle min opmærksomhed fra hende eller være mellem os. Den telefon, som er et af mine værktøjer til at arbejde for en bæredygtig og omsorgsfuld verden.

Så jeg tænker over, hvordan man som forældre jonglerer børn og en (grøn og kærlig) revolution.

Jeg har taget valget om at have mine børn hjemme, fordi jeg ønsker at være der for dem. At kunne give dem omsorg og anerkendelse. Mit nærvær. Det betyder, at jeg bruger stort set alle døgnets timer tæt på mine børn. Nat og dag. Det efterlader meget lidt tid til den omstilling – den revolution – der – i mine øjne – er nødvendig. En omsorgsrevolution, der skal sørge for, at vi får et bæredygtigt samfund, hvor både mennesker og jord har det godt – til forskel fra nu. Men forandringen kommer ikke ovenfra. Den kommer nedefra. Fra dig og mig. Og det betyder, at det er os, der må gøre noget. Ikke alene, men sammen.

Det kræver derfor, at vi finder den ekstra time her og der til at skabe den omstilling. At vi finder modet til at skrive eller tale om disse ting (også, selv om det ødelægger den gode stemning). Ændrer vores hverdag. Står foran Christiansborg. Finder hinanden i fællesskaber og handler.

Det er ikke en let balance at finde, synes jeg. For revolutionen kræver også tid og opmærksomhed, som vores børn gør det. Og jeg vil ikke gå på kompromis med mine børns behov for mig. Heller ikke, selv om revolutionen er for dem.

Hvordan finder I balancen mellem at være forældre, have en hverdag, der skal fungere (måske også med et arbejde), og så at ville være med til at lægge pres nedefra, så politikerne når dertil, hvor de handler ovenfra?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *