Bæredygtige juletræer

Vores økologiske juletræ fra Fair Trees med hjemmelavet pynt fra sidste jul.

Brug og smid væk. Der er ingen tvivl om, at vi skal væk fra den tankegang, når det gælder vores forbrugsvaner. Men nu er det december og hvad så med juletræer?

Der bliver produceret omkring 11,5 millioner af slagsen i Danmark hvert år. Langt størstedelen – 10 millioner – bliver eksporteret til udlandet. Det er da også hyggeligt med sådan et træ i stuen, der dufter af gran og giver julestemning. Spørgsmålet er bare, om det kan forsvares set med klimavenlige øjne?

Det mest bæredygtige vil selvfølgelig være helt at undvære et juletræ. Men hvis du ikke er klar til det, så er her mine bud på mere eller mindre bæredygtige muligheder (du kan finde en kort og mindre detaljeret guide her):

1. Lav dit eget juletræ
Find pinde eller grangrene i skoven (fra jorden – se mere om reglerne for, hvad du må samle her) – bind dem sammen eller stil dem i en vase eller krukke og hæng lys og pynt på. Eller hæng pindene på væggen, så de ligner et træ (i hvert fald i formen).

Du kan også sy et juletræ i filt (du alligevel har liggende). Eller du kan forsøge at lave et affaldstræ af det pap eller den plastik, du alligevel (og desværre) får med hjem fra supermarkedet – medmindre du formår at leve fuldstændig zerowaste selvfølgelig.

2. Et invasivt juletræ

Naturstyrelsen meddelte for et par år siden, at man kunne fælde et invasivt juletræ – en bjergfyr – og hjælpe naturen på Melby Overdrev – Sjællands største hedeområde. Sidste jul kunne du hente et fyrretræ ved Nationalpark Thy, og i år har jeg set et lignende arrangement ved Harrild Hede ved Brande. Så hiv fat i Naturstyrelsen og få fingrene i det invasive træ.

Det er næppe lige så smukt som en rød- eller nordmannsgran, men for at bevare dyre- og plantelivet intakt på hederne, skal fyrretræerne alligevel fjernes.

Hvis du vælger en bjergfyr som juletræ, kræver det dog, at du bor i nærheden af en hede, da du ellers skal køre temmelig langt efter det.

3. Lej et træ
I England kan man leje et juletræ og aflevere det tilbage til producenten efter jul. Juletræet bliver plantet ud på marken igen og bliver passet og plejet indtil næste jul. Du kan endda leje det samme træ igen og igen og give det navn, hvis du ønsker det.

Ordningen, der egentlig stammer fra Californien, er endnu ikke nået til Danmark, men måske kan du lave en aftale med din lokale juletræsforhandler.

NYT: Jeg har fundet et sted i Hørsholm, der lejer økologiske juletræer ud. Det er helt nyt, og træerne skal hentes hos dem, men de arbejder på at udbygge ordningen, så de kan bringe ud næste år. De kan findes her:

Hvis du ikke kan hente træet i det tidsrum, de har åbent, kan du kontakte dem på thygaard@mail.tele.dk.

4. Køb en økologisk rødgran i potte
Rødgran er mindre miljøbelastende end nordmannsgran, der kræver flere sprøjtemidler og mere kunstgødning under dyrkningen. Når træet samtidig er økologisk, er naturen ikke blevet besudlet med større mængder kemikalier – ligesom du og din familie heller ikke bliver det, når træet ikke står og afgasser de skrappe stoffer i din stue.

Er træet i en potte, kan du plante det ud i din have eller på din mark (hvis du er heldig at have sådan en) efterfølgende, og så tage det ind år efter år efter år. Hvis det overlever vel at mærke. Jeg har nemlig kunnet læse mig frem til, at nogle har svært ved at holde liv i det stakkels kræ, der både skal vænne sig til varmechokket i stuen og kræver ret store mængder vand (afhængig af træets størrelse). Det sidste gælder både inden for i december, og når det stort set ikke regner uden for i tre måneder som denne sommer. Hvis du kun har træet inden for i fire-fem dage, giver du det bedre overlevelseschancer, når du flytter det uden for igen.

Det er også en fordel, hvis dit træ er vokset op i en potte – så er dets rodnet ikke tvunget unaturligt ned i eller blevet hakket over for at kunne være i en lille beholder. Hvis du vil holde træet pænt, skal du undgå at klippe toppen af træet, når du sætter stjernen på.

5. Det grimme, usælgelige træ

Tag til dit nærmeste fæld selv-sted og spørg efter et af de vindskæve juletræer, der har stået lidt for tæt op ad et af de store, flotte træer. Træerne med kosmetiske fejl bliver alligevel tit fjernet fra skoven, og vælger du det, har du faktisk hjulpet både forhandler og træ. Måske får du endda også træet gratis eller meget billigt.

6. Køb et økologisk Fair Tree
Igen skal det helst være en rødgran, da det gør klimabelastningen mindre. Rødgran har tendens til at smide nålene hurtigere, men en juletræsfod med vand kan gøre problemet lidt mindre. Og helst et Fair Tree, hvor der både er taget hensyn til klimaet, naturen og de mennesker, der høster juletræsfrøene i Georgien. For hvert træ, der bliver fældet, plantes et nyt.

Efter jul kan du med god samvittighed genbruge træet. Du kan lægge grangrenene over sarte planter i haven, så de får lidt ekstra beskyttelse. Du kan snitte knapper, knager, figurer eller andet af stammen. Eller give det til dine heste, høns eller får, der kan spise eller putte sig i træet.

Og så kan du selvfølgelig også bruge træet til at fyre i brændeovnen eller få lavet flis af det (fx på den nærmeste genbrugsstation) til at lægge i bedene i haven – især er den god i surbundsbedene.

7. Køb et genanvendeligt juletræ i bæredygtigt træ
I den dyrere prisklasse finder du et træ, du kan bruge igen og igen. Træet er FSC-certificeret, og der er kræset om designet. Find det fx på Habitree.dk.

Der er også dette fundet på Amazon.

8. Køb et brugt plastiktræ

De kunstige træer kan fx findes på dba.dk, men vær opmærksom på, at herligheden af plast kan være tilsat ftalater og andre uspecificerede plastblødgørere, der kan være hormonforstyrrende, kan skade din eller dine børns forplantningsevne eller andre kedelige ting.
Helst skal plastiktræet derfor være nogle år gammelt, så den værste plastikdunst er væk. Derudover skal du regne med at bruge træet i de næste ti-tretten år, hvis det skal kunne svare sig i forhold til de (konventionelle) rød- og nordmannsgrantræer, du ellers ville have forbrugt i samme årrække. Hvis du ellers havde købt økologiske grantræer, skal du regne med endnu flere år. De kunstige træer af plastik er nemlig oftest lavet i Kina og skal derfor transporteres langt, før de når de nordiske breddegrader.

Undersøgelser fra USA og Canada, hvor brugen af plastiktræer er mere udbredt, viser, at de fleste forbrugere skifter deres kunstige træer ud efter kun fem-seks års brug, og de belaster derfor klimaet mere end grantræer.

9. Køb et konventionelt juletræ

De er lette at få fat på og kan købes relativt billigt. Førstevalget er endnu engang rødgran i potte – set med klimabriller.

Ser du til gengæld på sprøjtemidler, kommer det ud på et, om du køber rød- eller nordmannsgran. Konventionelle juletræer er for det meste sprøjtede med pesticider, fungicider og lusemidler – ligesom de har fået en del kunstgødning i deres liv. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening bliver der hvert år brugt omkring 50 tons Roundup til at sprøjte juletræer og pyntegrønt. Derfor kan det være en god idé først at tage træet ind i stuen kort før juleaften – ligesom jævnlige udluftninger (måske) kan fjerne den værste kemikalieafgasning.

10. Køb et nyt kunstigt træ
Køb det gerne et stykke tid inden december, så den værste stinkende kemi er væk. Regn med at have det i mindst 13 år og slide det op.

2 tanker om “Bæredygtige juletræer

 1. Hej

  Jeg leder efter thygaards træer juletræsudlejning som du henviser til i din blog. Men kan ikke finde dem nogetstedsfra på nettet. Har du et link til deres hjemmeside?

  Mvh charlotte

  1. Hej Charlotte

   Jeg tror desværre ikke, at de har en hjemmeside endnu. Det er et lille familieejet firma, og det er første år, de sælger træer. Deres koncept omkring udlejning af juletræer er, at man betaler fuld pris for træet inkl. potte. Hvis man leverer det tilbage, får man 1/3 af prisen igen. Koster træet fx 300 kr., får man 100 kr. igen, når det er retur.

   Hvis man ikke kan hente træet i det tidsrum, de har åbent, kan man kontakte dem på thygaard@mail.tele.dk.

   Håber, det hjælper dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *