Børns rettigheder – i dag og alle dage

I dag er det Børnenes Dag. UNICEF opfordrer børn til at tage ordet og voksne til at lytte. Det er en dag med fokus på børns rettigheder.

Jeg forsøger hver dag at huske mig selv på de rettigheder, som mine børn har. Retten til at sige nej. Retten til selv at bestemme, hvilket tøj de vil have på. Retten til selv at vurdere, om de er sultne, eller om de fryser. Retten til ikke at kramme oldefar. Retten til at blive taget seriøst, når de græder, eller når de skriger. Retten til at få lov til at udtrykke deres følelser. Og retten til ikke at ville have taget billeder.

Det sker, at jeg glemmer det med deres rettigheder i korte øjeblikke, når jeg er presset. Det gør mig ked af det. Jeg ønsker at vise dem samme respekt, som jeg gerne vil vises. Men jeg er også et produkt af et andet børnesyn. Et, der er videregivet gennem generationer. I hjemmene, i skolerne, i bøgerne. Et, hvor børn ofte bliver betragtet som en slags undermennesker, som de voksne blindt kan bestemme over. Et, hvor børn bliver udskammet eller smidt på værelset, hvis de ikke opfører sig, som forældrene ønsker.

Så der er brug for fokus på børns rettigheder. Også, når det kommer til retten til at være hjemme med mor eller far i alle de dage, de er syge. Til at være sammen med deres forældre i stedet for absolut at skulle adskilles fra dem. Og der er ikke kun brug for fokus på det i dag, men hver dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *