Earth Overshoot Day – hvornår tager vi ansvar?

I dag er jordens ressourcer for 2019 brugt op. Resten af året kommer vi til at bruge ressourcer, som jorden ikke kan nå at genskabe.

Det er Earth Overshoot Day, og jeg tænker på mine børn, der lavede mudderkager tidligere i dag, og som lever i lykkelig uvidenhed. Som de skal.

Jeg vil gerne have, at de kan leve sådan altid. Uden at skulle bekymre sig over klimaforandringer, knappe ressourcer og kaos. Men jeg ved godt, at den tid er forbi, hvor vi kan leve i lykkelig uvidenhed og med en blind tro på, at der er nok ressourcer til, at vi bare kan forbruge og forurene, som det passer os.

Det kan vi på ingen måde. Slet ikke her i Danmark, hvor vi lever på en måde, som havde vi uendelige ressourcer og jordkloder tilbage. Hvis alle i verden levede som os, ville vi have brug for 4,2 jordkloder, og vores Overshoot Day ville falde 29. marts.

Alligevel er der stadig mange, der lever sådan. Jeg kan se det i supermarkedet, hos naboen, til den familiefødselsdag, vi var til i går. Og jeg kan se det på Instagram, hvor der hurtigt kan gå smart hjem, fede (fly)rejser og nyindkøbte outfits i den.

Jeg kan ikke abstrahere fra det længere. Jeg kan ikke længere lade være med at tænke overforbrug ved min etårige nieces gaveorgie. Og jeg har ikke lyst til at se, hvordan visse andre lever deres liv, som om klimaforandringer er noget, klimaforskerne blot har fundet på. Heller ikke, selv om jeg plejede at leve præcis sådan, og jeg forstår, at det kan være svært at gøre andet.

Men jeg går lidt i stykker indeni. Min mave knudrer sig sammen, og nogle gange får jeg lyst til at græde. For vi ødelægger vores hjem. Vores eksistensgrundlag. Og det er mine børn, der kommer til at mærke konsekvenserne. Det gør dine børn også. Og det er vores ansvar som forældre at passe på dem. Hvorfor gør vi så ikke det?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *