Er økologi klimavenligt?

I mit forsøg på at leve klimavenligt har jeg kigget mine vaner og valg igennem – og et af de valg er, at vi udelukkende køber økologiske fødevarer herhjemme. Men er økologi overhovedet godt for klimaet?

Nogle argumenterer, at det ikke er. Økologisk landbrug har nemlig et mindre udbytte pr. hektar end et konventionelt landbrug, fordi der ikke bliver brugt pesticider. Derfor kræver det mere jord at dyrke økologi for at få samme mængde mad – og den plads kunne fx være blevet brugt til skov, der binder CO2.

Men er en lav CO2-udledning altid det mest bæredygtige? Nej, ikke nødvendigvis. Det er ikke nok kun at kigge på CO2 – også, selv om det er enormt vigtigt, at landbruget – både det ene og det andet – sørger for at mindske dets klimaaftryk. Men der er mange andre overvejelser, der er vigtige at tage med i ligningen.

For det er nemlig ikke kun en klimakrise, vi står i. Det er også en biodiversitetskrise, hvor op mod en million dyre- og plantearter er truet af udryddelse. Og vi mennesker er blandt andet ved at udrydde nogle af dem, fordi vi bruger pesticider.

Tag bare bier. Vi er afhængige af, at de bestøver flere af de planter, vi spiser. Men bierne har det svært. Og det har de blandt andet, fordi de bliver svækket af sprøjtegifte – og på grund af monokulturen hos konventionelle landbrug.

Og det er ikke kun dyr og planter, det går ud over – det er også vores drikkevand. Mange steder i Danmark er grundvandet allerede så forurenet af pesticider, at det ikke længere er hensigtsmæssigt for os at drikke det. Undersøgelser viser nemlig, at pesticider kan gøre skade på vores hjerner og være hormonforstyrrende.

Så nogle vil hævde, at konventionelle landbrug giver større udbytte og derfor er mere klimavenlige – også, set i forhold til, at vi snart er ti milliarder mennesker på kloden, der skal brødfødes – men hvad nytter det, hvis vi samtidig forgifter både jorden og os selv?

Det nytter ikke. Det nytter ikke at fortsætte som nu. Vi må udnytte landbrugsjorden bedre, så et langt mindre areal går til produktionen af animalske produkter – og så vi planter mere skov, flere afgrøder, der er flerårige, og lader meget mere natur blive vild igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *