Find regeringens ambitiøse klimaplan

“Vi skal også stå sammen om at løse klimaforandringerne. Det er en af vores største udfordringer overhovedet – som samfund, som generation, som verden.

Meldingerne er dystre. Tørke. Storme. Isen smelter. For hver rapport fra eksperterne, bliver billedet malet sortere. Det er snart sidste udkald.

Det budskab kan man tage ned på to måder. Man kan vælge magtesløsheden. Eller man kan vælge modet og håbet”.

Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin nytårstale. Han sammenlignede derefter klimakrisen med hullet i ozonlaget i 1980’erne, som verden håndterede i sidste øjeblik.

Da FN’s klimapanel IPCC fremlagde deres gennemarbejdede rapport 8. oktober 2018, understregede forskerne, at det er sidste udkald for menneskeheden, og at det kræver en total omstilling nu. Kurven for de globale CO2-udledninger skal være knækket inden 2020, udledningerne skal næsten halveres inden for de næste ti år – og være i nul i 2050.

Det er ikke sidste udkald snart, det er sidste udkald nu.

Måske er det mig, der tager budskabet ned på den ‘forkerte’ måde og vælger magtesløsheden i stedet for at vælge modet og håbet?

For mig hænger de sidstnævnte ting sammen med at se virkeligheden i øjnene. For at kunne ændre noget må vi først blive bevidste om tingenes tilstand. Hvis vi ikke – her med videnskabens hjælp – erkender udgangspunktet, kan vi ikke handle, som det er nødvendigt.

Det er her modet og håbet kommer ind. For der er håb, som forskerne bag klimarapporten også nævnte, men det kræver, at vi gør noget nu. Og det er det, vi skal have modet til. Det er det, jeg skal have modet til. Det er det, du skal have modet til. Og det er ikke mindst det, vores politikere skal have modet til – også, selv om det måske koster dem stemmer eller regeringsmagten.

Så vi har ikke brug for mere poleret snak. Eller for at høre om udlændinge, ghettoområder eller om den øde ø Lindholm. Vi har brug for, at de finder deres ambitiøse klimaplan frem. De konkrete tiltag, der sørger for, at befolkningens stigende bekymring for klimaet bliver taget alvorligt. Vi har brug for handling, der flytter os mod et CO2-neutral og bæredygtigt samfund.

Hvor er jeres mod, politikere?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *