Fra natur til mursten

Jeg var en del af skovfolket, da jeg var barn. Jeg boede i skoven. Jeg fandt mad i skoven. Jeg levede i harmoni med dyrene i skoven – både de vilde dyr og de tamme dyr. Jeg var natur.

Jeg er natur. Men nu sidder jeg bag vægge af mursten. Med mine børn. Med min kæreste, når klokken er efter 16.00 i hverdagene. Og med mine planter.

Der er langt fra mine bedste barndomslege i skoven til mit liv i byen netop nu. Naturen føles langt væk – også, selv om den findes her i mig, og vi tager ud af byen med jævne mellemrum. Jeg mærker naturen i mig i den omsorgsfulde kontakt med mine børn. I letheden, når vi danser. Når jeg har tid til at kredse om madlavningen. Når jeg plejer mine planter.

Men jeg længes efter at være mere i naturen og med naturen som i min barndom, hvor jeg var i den hver eneste dag. Og jeg drømmer om at kunne give mine børn samme kontakt til naturen, som jeg selv havde som barn.

Uden naturen er vi mindre i live
For et par år siden læste jeg en artikel med den amerikanske forfatter Richard Louv, der har skrevet en del om menneskets forhold til naturen. Han mener, at mangel på tid udenfor blokerer vores sanser:

“Hvis vi ikke bruger naturen, er vi mindre i live. Naturen er en del af vores børn og en del af os, så hvis vores kontakt med naturen fjernes, mister vi noget af vores menneskelighed”.

Jeg tror også, at vi mister noget af lysten til at passe på naturen, når vi ikke har et forhold til den. Når vi ikke har mærket, hvordan den kan bjergtage os. Hvordan den kan berolige os. Og ikke kun, mens vi er i den, men også efterfølgende.

Vi er langt mindre i naturen nu, end vi var for et par generationer siden. Mine børn er det mindre, end jeg var. Måske er det medvirkende til, at vi mennesker ikke kan finde ud af at værne om den nu. Vores forbindelse til naturen er svækket – ligesom forbindelsen til naturen i os selv og til naturen i vores børn også er det for mange af os. Eller sådan oplever jeg det.

Min intention er at skabe en større kontakt med naturen – både i og udenfor mig selv – igen og samtidig sørge for, at mine børn både får et forhold til naturen udenfor og beholder kontakten til naturen indeni.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *