Hvad vil du bruge din tid på?

“Hvorfor skal vi i skole og studere til en fremtid, som måske snart ikke findes? Når ingen gør noget for at redde denne fremtid?”.

Sådan har den virkelig seje 16-årige Greta Thunberg fra Sverige sagt. Hun skolestrejker for klimaet hver fredag – ligesom hun gjorde det de første tre uger af skoleåret.

Jeg vil gerne tage de ord med videre og tilføje: Hvorfor arbejde mange timer hver dag – adskilt fra dine børn – for at tjene penge til ting, som jorden ikke har godt af, at du køber, og som undergraver dine børns fremtid?

Jamen vi skal jo have penge til mad og til husleje, indvender du måske.

Ja, det er rigtigt. Det skal vi. Mange kunne dog – er mit postulat – skære ned på deres forbrug og arbejde færre timer hver uge. Og i stedet bruge tid med deres familie, på deres hobby eller på at gøre noget for deres medmennesker eller for jorden.

Men vi når jo at redde menneskeheden, så vores fremtid findes – selvfølgelig gør vi det, siger du måske.

Ja, det håber jeg inderligt. Jeg får det fysisk dårligt ved tanken om andet. Men lad os nu – bare for et kort øjeblik, inden vi bliver alt for handlingslammede – lege med den frygtelige tanke, at vores fremtid måske ikke findes, fordi klimaforandringerne pludselig eskalerer, når temperaturen stiger for meget. Når vi får startet en dominoeffekt. Hvad vil du så gerne have brugt din tid på? Hvad ville du gerne have gjort sammen med dine børn?

Jeg ved godt, hvad jeg vil: have så meget tid med mine børn som muligt. Kunne kramme dem mange gange hver dag – både, når de er glade, og når de har det svært. Mærke deres varme hænder i mine, når vi ligger i mørket ved sengetid. Høre dem hvine af glæde, når de løber efter hinanden fra køkkenet til soveværelset og tilbage igen. Se dem lave yoga i en bunke kartoffelskræller.

Så vi gør noget for at redde deres fremtid. Og redde Gretas. Og vi går sammen og forlanger, at politikerne også gør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *