Klimaangst: hop for livet

“Vi kommer til at sulte”.

Sådan sagde en mor til mig for noget tid siden, da vi talte om klimaforandringer. Moren, der har to små piger som mig, tror ikke længere på, at vi vil nå at afværge katastrofen i tide. Hun ser for sig, hvordan vi i fremtiden kommer til at mangle mad, og hun føler sig handlingslammet af angst af samme grund.

Jeg ser eller hører også jævnligt om andre, der føler sig bange og som har svært ved at holde fast i håbet om, at vi får bremset ødelæggelserne af jorden i tide. Så sent som i dag var der en, der i en samtale med mig om klima sagde:

“Vi når det jo nok ikke”.

Jeg går ikke og er bange hele tiden. Der kører ikke angstfyldte billeder i mit hoved af oversvømmede gader eller klimaflygtninge i kø. Men nu og da bliver der pustet til den angst, der gemmer sig bag hverdagens levede liv. Det kan fx være, når jeg læser om tipping points, feedbackmekanismer og om, hvordan temperaturstigninger kan få klimaet til at løbe løbsk, så vi ikke kan stoppe katastrofen. Det kan også være den manglende handling fra magthavernes side, der kan tænde frygten inde i mig. Så sidder der en stor klump af sammenpresset angst i min mave, som giver mig lyst til at græde, til at flyde væk i overspringshandlinger på sociale medier, eller som får mig til at overveje at flytte ind foran Christiansborg, til politikerne beslutter sig for at gøre noget i stedet for blot at tale om at gøre noget.

Og lige der – med den klump i maven – så spekulerer jeg på, om vi er frøerne i gryden med vand, der langsomt bliver varmet op til kogepunktet og dør. Det er vi ikke, vel? Vi lader ikke stå til, vel?

For jeg kan ikke acceptere, at fremtidsudsigterne for mine børn – og resten af menneskeheden – er så dystre. At der ikke er noget håb. Jeg kan ikke give op. Der er heller ikke tid til overspringshandlinger eller til at være handlingslammet. Hverken for mig, for dig eller for politikerne.

Og derfor må Greta Thunberg have ret, når hun siger, at vi “must act as if our house is on fire. Because it is”. Vandet er allerede varmt, så nu hopper vi. Ikke?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *