Klimavenlig madplan

Her ser I et typisk aftensmåltid herhjemme.

Jeg ville ønske, at jeg var en af de tjekkede, der altid fik lavet madplaner. Det er jeg ikke. Jeg laver næsten altid aftensmad med nogle af de grøntsager, vi lige har, og så med vegetardeller, en slags madpandekager eller lignende til. Der er ofte også kartofler eller pasta til, så jeg ved, at der er noget, mit ældste barn kan lide.

Men jeg forsøger mig igen og igen med de madplaner. Både, fordi det sparer os tid og penge og mest, fordi jeg ikke ønsker at skulle smide mad ud, der er blevet dårlig.

Madspild er nemlig nummer tre på listen over CO2-syndere i verden. Det svarer til, at der ifølge FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) bliver udledt 3,3 milliarder ton CO2 om året på grund af madspild, når man medregner de ressourcer, der bruges på at producere maden. Og så er det ikke kun ved fremstillingen, at maden belaster klimaet. Når mad rådner, dannes drivhusgassen metan, som er 20 gange mere skadelig end CO2. Der er med andre ord tale om en voldsom stor klimabelastning.

I Danmark har der især været fokus på at mindske madspild de sidste ti år, og vi danskere er blevet bedre til at smide mindre mad ud. Alligevel ryger der stadig alt for meget mad i skraldespanden. Faktisk hele 247.000 tons i 2017.

Så nu er det nu, jeg for alvor vil have gang i de madplaner. Her er de retter, vi har planlagt den næste uge:

Jeg har brug for inspiration til de kommende uger. Hvilken klimavenlig mad har I på jeres madplaner?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *