Når der er uoverensstemmelse mellem det, du ved, og det, du gør

Hvordan reagerer du, hvis du finder ud af, at noget, du gør, ikke er hensigtsmæssigt? Når du bliver præsenteret for en viden – måske endda fremsat af forskere og eksperter – som strider imod dine valg og handlinger?

Det kunne fx være:

– Eksperterne siger, at vi skal reducere vores personlige CO2-aftryk ved fx at flyve mindre og spise langt færre animalske produkter.
– Forskerne siger, at børn begynder for tidligt i vuggestue, og at de ikke er klar til at undvære deres primære omsorgspersoner, når de er eksempelvis er ti måneder gamle.

Du har måske lige booket flybilletten til New York eller er ved at køre din ni måneder gamle søn ind i vuggestuen, og så er det ikke den fedeste information at få. Faktisk er det temmelig ubehageligt. For nu er der uoverensstemmelse mellem den viden, du har, og dine handlinger. Det kaldes også kognitiv dissonans, og den norske psykolog Per Espen Stoknes beskriver, hvordan det er en af de væsentligste årsager til, at vi fortrænger viden om klimaforandringer og ikke rigtig får bevæget os i en mere klimavenlig retning.

For at fjerne den ubehagelige følelse indeni – dissonansen – er en af vores forsvarsmekanismer at retfærdiggøre vores valg. Det gør vi fx ved kun at udvælge den information, der bakker op om vores nuværende valg, eller måske sår vi tvivl om den viden, der ikke understøtter vores livsstil (hej klimaskeptikere).

Vi overbeviser os selv om det rigtige i vores handlinger ved at lave falske slutninger som fx ‘jeg tager toget på arbejde og sparer CO2 på den måde, så kan jeg godt tage flyet, når jeg skal til Thailand i januar og til Lissabon i september’.

Kort sagt ændrer vi måden at tænke om et problem for at retfærdiggøre vores handlinger i stedet for at ændre vores adfærd. På den måden får vi genoprettet en følelse af harmoni indeni.

Men så er der bare lige den der dårlige samvittighed, som gnaver lidt. I hvert fald, når andre får mindet dig om det, som du ikke har lyst til at tage ind. Måske bliver du vred. Måske bliver du ked af det. Måske smider du shaming-kortet eller trykker ‘unfollow’. Det føles i hvert fald ubehageligt og besværligt.
Du tænker måske alligevel, at nu vil du ændre adfærd eller livsstil. Men så bliver det mandag igen, og det føles svært at skulle melde dit barn ud af vuggestuen, bede om at gå på deltid eller at sige nej til hakkebøffen, der er på frokostmenuen på dit arbejde.

Per Espen Stoknes har peget på, at det, der skal til for at komme omkring den kognitive dissonans, er ved at gøre de klimavenlige valg til de nemmeste. Det kan fx være ved at inkludere en flyafgift i flybillettens pris.
I forhold til at lette forældres valg om at holde deres barn hjemme i stedet for at sende det i institution, kunne det fx være en mulighed at forlænge barslen og lade pengene følge barnet.

Men indtil politikerne er med på de ideer, så tænker jeg, at vi kan komme uden om den kognitive dissonans ved at følge den dårlige samvittighed og ubehaget. De er der for at fortælle os noget – vi vælger selv, om vi vil lytte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *