Når jeg lever klimavenligt, lærer mine børn at leve klimavenligt

“Pas på klimaet – det er vigtigt”.

Sådan bestemte min datter på fem år, at der skulle stå på det skilt, hun havde med til klimastrejken fredag.

Hun forstår, at vi skal passe på klimaet. På naturen. På jorden. Hun forstår det, fordi hun er natur. Fordi hun ser, at det er vigtigt for mig. Og fordi hun selv er med til at passe på jorden via den måde, vi lever på.

Hun kender ikke til såkaldte High Impact Actions, der er de valg, der flytter os hurtigt mod et mere klimavenligt liv. Hun kender heller ikke til baggrunden for alle de små ting, vi gør herhjemme. Men hun ser, hvordan vi slukker lyset efter os og bruger stofklude og stålsugerør. Hun er med til at cykle eller tage offentlig transport, gå på loppemarkeder og lave mad uden kød. Hun pakker gaver ind i brugt gavepapir, samler skrald og affaldssorterer, som havde hun aldrig lavet andet.

Det er ikke altid noget, vi taler meget om i hverdagen – det er bare noget, vi gør. Det er inkorporeret i vores hverdag. Og det, tror jeg, er det vigtigste, vi kan gøre for at lære vores børn om en klimavenlig livsstil. Vi kan være de gode eksempler. Ligesom vi kan være det i forhold til så mange andre ting. Som at tale til hinanden med milde stemmer. Eller at mærke vores behov og give udtryk for dem.

Nogle gange spørger hun, hvorfor vi gør noget på en bestemt måde. Hvorfor andre ikke gør det på samme måde. Eller hvorfor nogle politikere ikke vil passe på naturen i samme grad som os.

Jeg svarer hende altid så oprigtigt, som jeg kan. Jeg forklarer hende, hvordan vi mennesker ser verden forskelligt. Hvordan vi har forskellige forudsætninger og prioriteringer. Men jeg fortæller hende ikke noget om min frygt for de udfordringer, hun og hendes jævnaldrende vil møde på grund af klimaforandringer. Jeg forklarer heller ikke, hvor kort tid vi har til at ændre vores samfund og verden, så vi kan holde temperaturstigningerne nede.

Jeg taler hellere med hende om, hvordan vi er mange, der gør noget. At vi sørger for, at der bliver passet på naturen. At der bliver passet på hende og på dyr og mennesker på jorden.

Hvor meget og hvordan snakker I med jeres børn om klimaforandringer og om en klimavenlig livsstil?

2 tanker om “Når jeg lever klimavenligt, lærer mine børn at leve klimavenligt

  1. Hej klimamor
    Vi er en gruppe på Ellevang skole der har projektuge
    og vi har om klima og så har vi set at du går op i klima og vi vil spørge om vi må give dig nogle spøgelse om klima.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *