Plads til omsorg – og til babysøvn

Når nu der er plads til børnene i det nye bæredygtige samfund, vi skaber, så er der også plads til babysøvn. Med det mener jeg, at det er accepteret, at babys søvnmønster er anderledes end voksnes. At babyer ikke fra naturens side er designet sådan, at de absolut sover igennem fra dag et. Eller fra de er fire måneder. Eller fra de er et år. Vi forstår, at de vågner for at være sikre på, at vi er der til at passe på dem, som de små, forsvarsløse mennesker de er. Og vi ved, at de græder for at kalde på os, så de igen kan finde trygheden i vores arme.

I vores konkurrencesamfund, hvor arbejde er tildelt højeste værdi, er det et problem, at baby vågner flere gange hver nat, så mor og far er trætte næste dag. Vi tænker ikke lige så klart og præsterer ikke lige så godt, når vi er trætte. Træthed rimer bare ikke godt på vækst. Så baby skal helst sove fra kl. 19.00 og frem til næste morgen – og helst i egen seng, så mor og far ikke er blevet sparket i ryggen natten lang. Det er sådan, vores individualistiske præstationskultur vil have det. Efterhånden er den kultur trængt ind i sundhedsfaglige anbefalinger, i rådene, nogle kendte giver, og som du møder hos familie og venner. Måske får du et eksemplar af bogen ‘Godnat og sov godt’ stukket i hånden, mens du som gennemtræt forælder står og har vugget din baby i armene det meste af natten.

Den lille baby, der græder, når den ligger alene i 5 minutter, i 12 minutter, i 17 minutter, viser dig sammen med din intuition, som får dig til at ønske at tage barnet op, at kulturen ikke altid har ret. At (noget) sundhedspersonale ikke altid har. For kultur er bare kultur. Og den er forskellig alt efter, hvor du kommer fra i verden. Så kulturen kan laves om, og det skal den – som jeg ser det – når menneskene i den lider.

I det bæredygtige samfund er der derfor anderledes plads til omsorgen og til din babys behov for tæthed om natten. For vi har gentænkt måden at indrette os på, så rammerne passer til menneskene, og menneskene ikke død og pine skal passe ind i rammerne. Vi har set fordelene ved at lade de trætte nybagte forældre gå ned i tid i børnenes tidligste og vigtigste år, så de kan passe bedre på hinanden og deres børn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *