Regeringen overhører 60.000 stemmer – og vækker min kampgejst

Regeringen og Dansk Folkeparti har afvist at stemme for borgerforslaget om Dansk Klimalov nu, når det skal tages op i Folketinget. Det læste jeg på information.dk i går aftes, og siden har jeg følt både frustration, vrede og kampgejst.

I bund og grund burde det ikke komme som en overraskelse for mig, at de afviser forslaget i den form (dvs. ikke engang specielt ambitiøst), det er nu. Eller at de siger, at de allerede har implementeret dele af forslaget, og at de er stolte af deres nuværende handlingsplan for at gøre Danmark CO2-neutral i 2050. Men alligevel er der en del af mig, der endnu engang føler mig overrasket og skuffet over, hvor lidt de har lyst til at handle. Og over, hvor hurtigt de affejer 59.577 menneskers ønske om at få en klimalov og bevare eksistensgrundlaget for kommende generationer.

Er det dem, der mangler en fornemmelse for, hvad befolkningen vil have, eller er det bare mig (og de knap 60.000 andre), der går umådeligt meget mere op i klima end størstedelen af Danmarks borgere?

Ifølge undersøgelser ser 36 procent af de danske vælgere klima som det vigtigste emne i den kommende valgkamp efterfulgt af sundheds- og udlændingepolitik. Så hvordan kan regeringen og DF så være så meget ude af trit med os?

Men deres afvisning af en klimalov gør en ting klart for os: Hvis vi var i tvivl om, hvor vi skulle sætte krydset til det kommende folketingsvalg (fx hvis vi troede, at Konservative var ved at bevæge sig i en mere klimavenlig retning), så har de gjort det let for os at udelukke dem. For Danmark bliver ikke et grønt foregangsland med deres nuværende plan. Vi kommer heller ikke til at leve op til Parisaftalen om at holde temperaturstigningerne så tæt på 1,5 grader som muligt. Hvis vi tager det i regeringens tempo, er vi først CO2-neutrale i 2101, ifølge en ny redegørelse, som klimaminister Lars Christian Lilleholt har måttet give til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg i mandags.

Og så kommer vi til min følelse af kampgejst:

Vores opgave som klimabevidste og -bekymrede borgere er nu endnu mere klar. Vi må snakke højt og sprede budskabet, så det bliver tydeligere for enhver, hvilke partier der vil handle, og hvilke der ikke vil. For den regering, der træder til efter det kommende folketingsvalg, kan let gå hen og blive den, der afgør, hvor hurtig eller langsom vores omstilling til et bæredygtigt samfund kommer til at gå. Og derfor er dit kryds til valget et af de vigtigste skridt, du kan tage på din vej mod et klimavenligt liv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *