Sammen om en klimavenlig livsstil

For noget tid siden læste jeg i en gruppe for klimabekymrede, at nogle ikke mente, at det ville rykke den brede befolknings klimabevidsthed, når mange koblede bæredygtighed med en alternativ livsstil. Alternativ forstået som at være hjemmegående, såkaldte ifavnske forældre, der lader sig inspirere af unschooling.

Den har jeg gået og tygget på. Jeg vil for alt i verden gerne have, at den ‘brede befolkning’ skal leve mere klimavenligt, men hvad nu, når jeg faktisk er en del af den minoritet, der lever denne ‘alternative livsstil’? Kan det, jeg skriver her, så overhovedet rykke noget som helst for nogen? Vil det være bedre, hvis jeg ikke beskriver mine alternative valg, så jeg når ud til flere, som så – forhåbentlig – kan blive inspireret til at leve mere klimavenligt?

Jeg har ikke det endelige svar. Jeg benægter heller ikke, at de har en pointe. Jeg ved godt, at nogle af de valg, jeg og visse andre tager, kan virke kontroversielle for nogle. Min livsstil kan måske endda frastøde eller provokere nogle mennesker.

Men betyder det, at jeg skal lade være med at fortælle om min vej mod et mere bæredygtigt liv eller skære mit budskab så meget til, at jeg udelader meget af motivationen for mine valg? Nej, det synes jeg ikke. Måske kan jeg og andre med en alternativ livsstil endda pege på nye veje at gå, fordi vi allerede har skruet ned for flyrejser og forbrugsfest og har valgt tid og relationer frem for vækst.

Derudover mener jeg, at alle vi, der kan sætte fokus på klima og pege på andre ubalancer i vores samfund, skal gøre det. Fordi det er nødvendigt. Fordi det haster. Vi har brug for at lave så meget ‘larm’ som muligt, så magthaverne følger efter.

Måske er det ikke mig, der rykker noget i forhold til din onkels knap så klimavenlige livsstil. Måske er det ikke engang mig, der rykker noget for mange af mine familiemedlemmer. Men er det ikke lige meget, hvem der går forrest, så længe de går? Måske får jeg fem eller 30 mennesker til at gå med. Måske får du ti eller 50 til at følge efter. Men vi går.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *