Sidste udkald for menneskene

“Flere af rapportens hovedforfattere gjorde ved fremlæggelsen klart, at det er sidste udkald for menneskeheden”.

Citatet stammer fra en artikel på politiken.dk, og den rapport, der omtales, er en rapport lavet af FN’s klimapanel, IPCC. Rapporten har været tre år undervejs og er netop blevet fremlagt i dag. Den er – mildt sagt – deprimerende.

Budskabet er nemlig soleklart: De næste år vil nok være de vigtigste i menneskets historie. De globale CO2-udledninger skal næsten halveres inden for de næste ti år – og være i nul i 2050. Den grønne omstilling, der nærmest kan lyde idyllisk i mine ører, er det langt fra. Vores samfund skal endevendes, og alt, hvad der kan omstilles, skal. Og det skal ske så hurtigt som overhovedet muligt.

Den gode nyhed er, at vi kan nå at redde menneskeheden, hvis vi handler nu. Det forudsætter selvsagt, at vi alle gør alt, hvad vi kan for at leve klimavenligt. Og det kræver ikke mindst, at vi forlanger af vores regering og af verdens magthavere, at de hæver deres klimaambitioner gevaldigt og gør noget nu.

Lad os gå sammen og få tingene til at ske. Lad os tale om, at vi er bekymrede, men at vi kan gøre noget. Lad os vise andre, at et klimavenligt liv ikke er lig med tilbagegang. At det ikke er lig med et dårligt liv.

Sidst, inden jeg lægger mig i smørhullet mellem mine børn for at sove, vil jeg endnu engang opfordre jer til at skrive under på borgerforslaget Klimaopråb, som jeg har skrevet om tidligere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *